Saridon

Wat is paracetamol?


Paracetamol (oftewel: acetaminophen) is het meestgebruikte pijnstillende en koorts verlagende middel ter wereld. De naam Paracetamol is afgeleid van de chemische naam: Para-acetylaminofenol. Omdat het patent op paracetamol inmiddels is verlopen, is paracetamol makkelijk en tegen lage kosten verkrijgbaar. Het wordt in meestal afzonderlijk gebruikt, maar er zijn ook combinaties met codeïne of cafeïne (vanwege de claim van snellere werking) verkrijgbaar.

Paracetamol wordt bijna altijd goed verdragen en geeft bijna nooit aanleiding tot maagklachten. Gebruik in combinatie met aspirine of met andere NSAID`s is niet altijd aan te bevelen. De analgetische (pijnstillende) werking hoeft namelijk niet toe te nemen en de gebruiker krijgt wel te maken met de bijwerkingen van elk van de stoffen.

Er zijn verschillende combinaties op de markt uitgebracht, bijvoorbeeld paracetamol met codeïne in verschillende sterktes (alleen op recept), paracetamol met cafeïne en acetylsalicylzuur (aspirine) en nog andere varianten.

De pijnbestrijdende (analgetische) werking is bij paracetamol met codeïne beter. Codeïne is een licht opioïde middel (afgeleid van opium). Indien de gebruiker meer dan 60 mg codeïne per dag gebruikt bestaat er de kans op (een lichte) verslaving. Veel artsen zijn hiervan op de hoogte en schrijven vaak een dosering voor van max. 60 mg codeïne.

In welke toedieningsvormen is paracetamol verkrijgbaar?

Er bestaan van paracetamol verschillende toedieningsvormen:
- tabletten,
- capsules (zeldzaam),
- drank (slechte smaak), en
- zetpillen

Paracetamol wordt vaak ingenomen in de vorm van een tablet, maar wanneer de maag van streek is (braken) kan ook een zetpil worden gebruikt. Voor kinderen die moeite hebben met het slikken van de tabletten of onwillig zijn, is een zetpil ook een betere keuze. De tabletten en zetpillen zijn beschikbaar bij samenwerkende drogisterijen in verschillende doses. Voor kinderen van 6 tot 9 jaar worden 250 mg doseringen van tabletten gebruikt, kinderen van 9 tot 12 jaar krijgen 500 mg, en volwassenen kunnen 1 of 2 tabletten van 500 mg (liefst beginnen met 2x 500 mg als opstartdosis) of een zetpil van 1000 mg per keer gebruiken.
Product
Prijs *
Product – Prijs *

* Prijs is inclusief BTW.