SOA Zelftest

Hoe werkt een SOA zelftest?


Wanneer u nooit onveilige seks heeft gehad en geen klachten heeft die kunnen wijzen op een soa, is het niet direct noodzakelijk om een soa test te doen. Wanneer dit wel het geval is, blijf er dan niet mee lopen en onderneem actie in de vorm van een test of ga naar uw eigen huisarts.

Klik hier om een soa zelftest te bestellen bij apotheken die samenwerken met Dokteronline.com

Hoe werkt een soa test?

Na onveilige seks of bij klachten die wijzen op een soa, kunt u besluiten om een soa test te laten uitvoeren door uw eigen huisarts of door een SOA polikliniek (kan ook anoniem). De uitvoering van de soa test verschilt per geslachtsziekte. Sommige soa`s (chlamydia, gonorroe) kunnen met een urinetest of een uitstrijkje van de vagina, plasbuis, keel of anus worden aangetoond. Andere soa`s (syfilis, hiv, hepatitis B) kunnen alleen met een bloedtest worden aangetoond. Het bloed, de urine en het uitstrijkje worden in het laboratorium onderzocht. De urine van mannen kan al op de praktijk worden onderzocht.

De meeste soa`s kunnen vanaf twee weken na besmetting met een soa test worden aangetoond. Als verschijnselen (bijvoorbeeld afwijkende afscheiding) al zichtbaar zijn dan kan de soa test eerder gedaan worden. Bij HIV is een test pas zinvol vanaf drie maanden na een mogelijke besmetting. Het duurt vaak een of twee weken voordat de uitslag van de soa test bekend is. Op soa`s herpes genitalis of genitale wratten wordt bij een soa test niet getest. Deze soa zijn minder ernstig en er zijn geen werkzame middelen om de genitale wratten of herpes genitalis te behandelen of te voorkomen.

De meeste soa`s zijn in een vroeg stadium goed te behandelen. Door de soa te laten behandelen zijn de gevolgen (bijvoorbeeld onvruchtbaarheid bij vrouwen als gevolg van Chlamydia) van sommige soa`s te voorkomen (voor uzelf en voor anderen). Als de SOA test een soa heeft vastgesteld, dient u rekening te houden dat u extra vatbaar voor het krijgen van andere soa. Het is daarom verstandig om een infectie tijdig op te sporen en te behandelen.

Wat moet u doen na de soa test?

Na de uitslag van soa test is het belangrijk om uw partner en/of vroegere partners in te lichten over uw soa. Op deze manier voorkomt u dat uw partner u nogmaals besmet of andere mensen besmetten met de soa.
Product
Prijs *
Product – Prijs *

* Prijs is inclusief BTW.