SOA Zelftest

Soa test


Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn geen zeldzaamheid in Nederland. Jaarlijks lopen gemiddeld honderdduizend Nederlanders één van deze aandoeningen op. Vaak lopen zij hiermee rond zonder hiervan op de hoogte te zijn. SOA's kunnen echter hele nare gevolgen hebben, dus is het slim om regelmatig een SOA test te doen. De uitslag van de test geeft aan of er sprake is van een infectie of niet. Regelmatige controle zorgt dat u er op tijd bij bent en de SOA kunt behandelen.

Wanneer een SOA test doen?

Als u onveilig heeft gevreeën is het verstandig om een SOA test te doen. Geslachtsziektes kunnen verspreid worden via de geslachtsorganen, maar ook via de mond, het bloed of via sperma. Wanneer er slechts oraal contact is geweest met de ander, waarbij geen condoom gebruikt is, moet er nog steeds een SOA test gedaan worden. Een geslachtsziekte kan zelfs verspreid worden door zoenen, hoewel de kans klein is. De grootste oorzaak van het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen is nog steeds vrijen zonder condoom.

De gevolgen van een SOA zijn niet altijd direct merkbaar. Vaak duurt het enkele dagen, en soms weken, alvorens de klachten zichtbaar zijn. Het gevaar van sommige geslachtsaandoeningen is dat u niet merkt dat u besmet bent. De SOA kan nog wel verspreid worden. Zelfs wanneer er geen symptomen ervaren worden is het aan te raden om een SOA test te ondergaan. De geslachtsziektes zijn besmettelijk, of deze nu merkbaar zijn of niet. Een SOA test is zo ondergaan en kost niet veel tijd.

Hoe werkt de SOA test?

Een SOA test kan op verschillende manieren worden ondergaan. Het is afhankelijk van de seksuele activiteit en de voorkeuren van de persoon die de test ondergaat. Twee veelvoorkomende aandoeningen zijn gonorroe en chlamydia. Urineonderzoek kan uitwijzen of u besmet bent. Testen op deze aandoeningen kan ook via het verwijderen van cellen in de vagina of penis, de anus of de keel, met een wattenstokje.

Als de symptomen van een SOA merkbaar zijn dan kan er gekozen worden voor een volledig lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de symptomen van de geslachtsaandoening. Op deze manier kan er achterhaald worden of er inderdaad sprake is van een SOA, daarnaast kunnen artsen hieruit opmaken van welke aandoening er in dit geval sprake is. Dit is een effectieve vorm van de SOA test, omdat hierbij direct gekeken wordt welke SOA opgelopen is. Het gevolg is dat er een goede behandeling opgezet kan worden, zodat de effecten van de aandoening verminderd worden of zelfs volledig verdwijnen.

Bij apotheken die met Dokteronline.com samenwerken kunt u ook een anonieme thuis test bestellen. Mocht hieruit blijken dat er inderdaad symptomen van een SOA zijn dan is het ook mogelijk via deze aangesloten apotheken aansluitende medicatie te verkrijgen. Bekijk hiervoor het assortiment via de website van de doktersdienst Dokteronline.com.
Product
Prijs *
Product – Prijs *

* Prijs is inclusief BTW.