Tramadol

Tramadol informatie


Wat is Tramadol?

Tramadol is een receptplichtig geneesmiddel dat ingezet wordt om pijn te bestrijden. Tramadol is sinds 1977 op de markt en is tegenwoordig onder vele merknamen verkrijgbaar. Tramadol behoort tot de groep opioiden en is een sterke morfineachtige pijnstiller. Het wordt alleen voorgeschreven als lichte pijnstillers niet helpen, zoals Paracetamol. De pijnstiller is effectief bij ernstige pijn en wordt vaak gebruikt bij artrose en zenuwpijn. Het middel is beschikbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apotheken in o.a. tabletten, bruistabletten, tabletten met vertraagde afgifte, capsules, capsules met vertraagde afgifte, druppels en zetpillen.

Hoe werkt Tramadol?

Het voelen van pijn is een reactie van het lichaam als er ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden. Het lichaam produceert de pijnstof prostaglandine die de zenuwen prikkelt, zodat er een pijnsignaal naar de hersenen wordt gestuurd. De pijn is een waarschuwingsreactie van het lichaam en zorgt dat we weten waar het beschadigde deel zich bevindt. Als reactie ontlasten we deze plek, zoals bij een verstuikte enkel. De meeste pijn is nuttig, maar er zijn ook pijnsoorten die geen functie hebben. Voorbeelden daarvan zijn pijn bij bepaalde ziektes, na operaties, eerdere verwondingen of chronische pijn. Tramadol zorgt ervoor dat het pijnsignaal de hersenen minder of helemaal niet bereikt, zodat de pijn minder wordt gevoeld.

Wanneer Tramadol gebruiken?

Bij milde pijn helpt Paracetamol vaak al genoeg, maar bij hevige pijn is er een sterkere pijnstiller nodig om de pijn te verminderen. Tramadol wordt voornamelijk voorgeschreven bij chronische pijn, artrose en zenuwpijn. Bij deze aandoeningen heeft de pijn geen functie en dan helpt Tramadol om de pijn weg te nemen.

Zenuwpijn treedt op wanneer bepaalde gevoelszenuwen te gevoelig zijn, door beschadiging of irritatie van de zenuw. Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Deze slijtage levert pijn en stijfheid op. Wanneer de pijn te hevig wordt, kan Tramadol gebruikt worden om de pijn af te vlakken.

Gebruik van Tramadol

Voordat u het medicijn gebruikt dient u altijd de bijsluiter te lezen. Hierin staat alle belangrijke Tramadol informatie in die u moet weten. Volg de aanwijzingen van een arts, zodat u Tramadol op een veilige manier gebruikt. Gebruikelijk is 1 of 2 capsules per 4 tot 6 uur. Dit is afhankelijk van de ernst van de pijn en de leeftijd. Oudere patiënten nemen het middel minder vaak in en aan kinderen onder de 12 jaar wordt gebruik afgeraden. Hoe u Tramadol moet innemen hangt af van de soort. Tabletten en capsules slikt u met wat water zonder te kauwen. De bruistabletten lost u op in water en vervolgens drinkt u dit op. Zetpillen brengt u in de anus in.

Bijwerkingen

Tramadol kan mogelijk bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid en een suf gevoel. De complete lijst van bijwerkingen vindt u in de bijsluiter.

Waar moet u op letten?

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten als u Tramadol gebruikt. Houdt u zich altijd aan de voorgeschreven dosering en overschrijd deze niet. Mocht dit wel gebeuren, neem dan direct contact op met een arts. Bent u vergeten een dosis in te nemen, neem dan geen dubbele dosis om de vergeten dosis in te halen. Alleen wanneer u er op tijd aan denkt, kunt u de tablet alsnog innemen.

Geef aan bij uw aanvraag bij een arts of apotheek als u nog andere medicijnen gebruikt. Het is mogelijk dat de combinatie wisselwerkingen geeft.

Stop niet ineens met het gebruik van Tramadol, maar doe dit in overleg met een arts.

Nier- en leverpatiënten dienen voorzichtig te zijn met het middel. Dit geldt ook voor mensen met epilepsie.

Het drinken van alcohol wordt afgeraden, omdat dit de bijwerkingen kan versterken. Wees bovendien voorzichtig met autorijden, het middel vermindert uw reactievermogen.

Bestellen

Op de website van doktersdienst Dokteronline.com vindt u meer Tramadol informatie en u kunt de pijnstiller online bestellen bij samenwerkende apotheken met een doktersrecept van een arts waarmee wij u in contact kunnen brengen.

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.