Victoza

Liraglutide


Liraglutide is het werkzame bestanddeel van Victoza, een diabetesmedicijn. Het wordt gebruikt als aanvulling op reguliere glucoseverlagende medicijnen bij diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor de insuline die de alvleesklier produceert. Hierdoor ontstaat een te hoge bloedsuiker, wat de diabetesklachten veroorzaakt. De symptomen van suikerziekte zijn onder andere:
  • Veel dorst hebben;
  • Vaak moeten plassen;
  • Vermoeidheid en lusteloosheid;
  • Wondjes die slecht genezen;
  • Wazig zien.
Glucoseverlagende medicatie zorgt ervoor dat de suikerspiegel in het bloed minder hoog wordt, waardoor de klachten afnemen. Artsen schrijven Victoza voor als andere diabetesmedicatie niet het gewenste effect heeft.

Werking van dit medicijn

Liraglutide lijkt qua werking op incretines: stoffen die in de darmwand worden aangemaakt. Incretines stimuleren de productie van insuline in de alvleesklier. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de lever minder glucose aan het bloed afgeeft. Victoza vult de bestaande incretines aan en helpt op die manier de bloedsuikerspiegel beter op peil te houden. Daarnaast vertraagt dit medicijn het passeren van voedsel van de maag naar de darmen, waardoor er minder hongergevoel is. Het effect van dit geneesmiddel is al binnen een paar uur na het inspuiten merkbaar en houdt de hele dag aan. Eventuele bijwerkingen zijn onder andere maagdarmklachten en een lage bloedsuiker. In de bijsluiter vindt u meer informatie hierover.

Victoza dosering

Liraglutide (Victoza) hoeft slechts eenmaal per dag op een vast tijdstip te worden geïnjecteerd. Tenzij een arts anders voorschrijft, is de gebruikelijke dosering in de eerste week 0,6 mg per dag. Hierna wordt de dosis verhoogd naar 1,2 mg per dag. Het injecteren van de vloeistof is dankzij de voorgevulde pen niet ingewikkeld. In de bijsluiter leest u precies hoe u de pen moet gebruiken. Spuit de vloeistof altijd op een plek waar onderhuids vet is, zoals de buik, het dijbeen of de bovenarm.

Voordelen van Victoza

Liraglutide werkt niet alleen glucoseverlagend, het zorgt ook voor een lagere bloeddruk én vermindert het hongergevoel. Dit laatste helpt bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Als u diabetes heeft, is het heel belangrijk om niet te zwaar te zijn. Overgewicht maakt het lichaam namelijk minder gevoelig voor insuline, waardoor u er steeds meer van nodig heeft. Probeer gezond te eten, niet te roken en meer te bewegen, dan heeft u het meeste profijt van dit geneesmiddel.

* Prijs is inclusief BTW.