In 7 stappen slank 

Deze 7 stappen bieden een eenvoudig model om uw gewicht de komende jaren onder controle te krijgen en ook te houden. Een dokter of diëtist kan informatie geven over een brede aanpak van overgewicht. Een aanpak waarin voeding, beweging, motivatie en eventueel medicatie ter ondersteuning een rol spelen bij het afvallen.

Stap 1: Zelf verantwoordelijk.

Voordat een probleem aangepakt kan worden, moet men eerst voor zelf toegeven dat men dit probleem heeft. Het uiterlijk kan een belangrijke motivatie zijn om gewicht te willen verliezen, maar denk ook eens aan uw gezondheid, een nog veel belangrijkere reden. Wees u bewust van het feit dat u gezondheidsrisico`s loopt als gevolg van overgewicht. Verminder deze risico`s door gewichtsvermindering!

Stap 2: Motivatie.

U bent zelf de succesbepalende factor in de strijd tegen overgewicht. Daarom is motivatie het keyword. Bedenk goed waarom u wilt afvallen, wat u van de behandeling verwacht en of dit het juiste moment is om eraan te beginnen. Een arts kan u helpen om uw gewichtsvermindering op een verantwoorde manier te bewerkstelligen.

Stap 3: Stel doelen en maak deze ook realistisch.

Een realistisch doel werkt weer motiverend (zie stap 2) en voorkomt ook teleurstelling. Een grote gewichtsafname in korte tijd kan zeer ongezond zijn, doe daarom rustig aan, zo houd je het ook het makkelijkste vol. De kilo`s die men op die manier verliest zitten er vaak in korte tijd weer aan. Dit kan het bekende jojo-effect geven. Stel uw persoonlijke doel daarom op een langdurige gewichtsafname van 5 tot 15%. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat een dergelijke gewichtsafname het risico op ziekten zoals suikerziekte (diabetes mellitus type 2), hoge bloeddruk en gewrichtsklachten verkleint.

Stap 4: Gezond eten, en het eetpatroon aanpassen.

Het aanpassen van de eetgewoonten is een belangrijk onderdeel voor een goed resultaat. Maar wees vooral niet te streng, dan houdt u het beter vol. Het veranderen van een vast patroon is moeilijk, maar wel strikt noodzakelijk. Om een goed resultaat te bereiken is het van belang dat op een verstandige wijze de voedingsgewoonten worden aangepast: vandaag, morgen en de rest van uw leven. Als u hulp nodig heeft om uw voedingspatroon aan te passen, vraag bij uw eigen huisarts dan eens naar de mogelijkheden die een diëtiste te bieden heeft.

Stap 5: Beweeg meer.

Eigenlijk vrij logisch, als u meer beweegt dan verbrandt u meer energie. Voldoende lichaamsbeweging helpt om eerst gewicht te verliezen en is daarna erg belangrijk voor het behouden van het gewicht. U hoeft geen topsporter te worden. Een half uurtje per dag wandelen, fietsen of zwemmen is prima en niet te vermoeiend.

Stap 6: Medicatie ter ondersteuning.

Gebruik van een geneesmiddel, voorgeschreven door een arts, kan een extra steun in de rug geven in de strijd tegen overgewicht. Een arts kan u hier meer over vertellen.

Stap 7: Denk lange termijn.

Eigenlijk is er maar 1 manier om echt af te vallen, en dit is een permanente verandering in uw levensstijl. Denk dus niet 'oh, even een paar maanden af vallen en het is weer klaar.' Verander de patronen permanent en blijf zo slank, gezond en vitaal. Het is niet gemakkelijk gewoonten op het gebied van voeding en beweging aan te passen. Dit is echter wel essentieel om op de lange termijn een goed resultaat te bereiken. Overgewicht is een chronische ziekte waar u waarschijnlijk de rest van uw leven aan moet werken. Strenge diëten leveren alleen een oplossing voor de korte termijn, maar zijn zeer zeker geen oplossing voor de behandeling van overgewicht en obesitas.

Receptplichtige medicijnen

Dokteronline.com biedt geen (receptplichtige) medicijnen aan. Op uw verzoek kunnen wij wel - op uw naam en voor uw rekening - een consult met een onafhankelijke arts voor u regelen, dit eventueel in combinatie met een door u op te geven voorkeursbehandeling welke zal worden verkocht en geleverd door een onafhankelijke apotheek. Bij zo'n consult vult u eerst een medische vragenlijst in en selecteert u een voorkeursbehandeling. Een arts zal uw antwoorden evalueren en kan besluiten een recept uit te schrijven. Wij sturen het recept dan door naar een apotheek die u het medicijn zal toesturen.