Xifaxan

Xifaxan

Xifaxan is een antibioticum: een geneesmiddel dat bacteriën doodt. De werkzame stof rifaximine wordt niet opgenomen in de bloedbaan, maar werkt alleen in de darmen. Het medicijn zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën (de E-colibacterie) in de darmen onschadelijk worden gemaakt, waardoor de stoelgang wordt genormaliseerd. Meer info

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.

Bijsluiter(s)

Wat is Xifaxan?

Xifaxan is een antibioticum: een geneesmiddel dat bacteriën doodt. De werkzame stof rifaximine wordt niet opgenomen in de bloedbaan, maar werkt alleen in de darmen. Het medicijn zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën (de E-colibacterie) in de darmen onschadelijk worden gemaakt, waardoor de stoelgang wordt genormaliseerd. Xifaxan is uitsluitend op recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Waar wordt het medicijn voor gebruikt?

Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij reizigersdiarree. Deze kwaal wordt veelal veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel dat besmet is met een parasiet of bacterie. Xifaxan doodt de ziekmakende E-colibacterie, waardoor klachten als diarree, buikkrampen en misselijkheid verdwijnen. Dit medicijn is uitsluitend bedoeld voor het behandelen van diarree waarbij geen sprake is van koorts of bloederige ontlasting.

Hoe gebruikt u Xifaxan?

De tabletten Xifaxan kunnen met of zonder voedsel worden ingenomen. Slik de tablet zonder te kauwen door met voldoende vloeistof. Binnen 24 tot 48 uur na het starten van de behandeling moeten uw klachten duidelijk verminderd of verdwenen zijn. Is dat niet het geval, overleg dan met een arts. Maak de voorgeschreven kuur helemaal af, ook als u zich al eerder beter voelt. Als u te vroeg stopt met het slikken van Xifaxan kan de darminfectie terugkeren. In de bijsluiter vindt u meer informatie over het gebruik van dit geneesmiddel.

Dosering

Tenzij een arts anders bepaalt, is de aanbevolen dosering bij reizigersdiarree als volgt:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: driemaal daags 1 tablet à 200 mg gedurende drie dagen.
Xifaxan wordt niet aanbevolen bij kinderen jonger dan 12 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen soms bijwerkingen geven, maar niet iedereen krijgt hier last van. De bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van Xifaxan zijn onder andere:

  • Maagdarmklachten (misselijkheid, maagpijn);
  • Vermoeidheid, duizeligheid;
  • Hoofdpijn.
Raadpleeg een arts als deze klachten blijven aanhouden of als u er erg veel last van heeft. In de bijsluiter staat een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet gebruiken?

Xifaxan is niet voor iedereen een geschikt geneesmiddel. Gebruik dit antibioticum niet als u:

  • Overgevoelig bent voor rifaximine of een van de gebruikte hulpstoffen;
  • Diarree heeft in combinatie met koorts en/of bloed in de ontlasting.
Overleg met een arts over het gebruik van Xifaxan als u lijdt aan een ernstige leverziekte of wanneer u andere gezondheidsklachten heeft. Gebruikt u verder nog medicijnen, vermeld dit dan bij uw bestelling, bij een met Dokteronline.com samenwerkende apotheek. Een arts weet welke geneesmiddelen en voedingssupplementen een wisselwerking hebben met Xifaxan.

Zwangerschap / rijvaardigheid / alcohol

Gebruik Xifaxan niet, of uitsluitend op advies van een arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Een van de bijwerkingen van Xifaxan is duizeligheid. Neem geen deel aan het verkeer als u last heeft van deze klacht.

Alcohol kan bijwerkingen als duizeligheid en extreme vermoeidheid veroorzaken of verergeren. Vermijd het gebruik van alcohol zolang u Xifaxan inneemt.

Reviews (0)
0 / 5 gebaseerd op 0 reviews

Product review - Xifaxan

U heeft niet alle velden (volledig) ingevuld. Controleert u a.u.b. de rood omlijnde invoervoelden.

U heeft voor dit product reeds een review geplaatst

Bedankt! Uw review wordt na goedkeuring binnen een dag online geplaatst.

Klik op de sterren om een beoordeling te geven