Zelitrex (Valaciclovir)

Wat is de meest voorkomende Herpes?


De meest voorkomende vorm van herpes is de koortslip. Maar als u herpes op uw geslachtsdelen hebt, wordt dat herpes genitalis genoemd. Herpes genitalis is te herkennen aan rode plekjes en met vocht gevulde blaasjes in en rond het geslachtsorgaan. Na verloop van tijd worden de blaasjes, kleine wondjes die langzaam indrogen.

Is herpes besmettelijk?

Omdat herpes zeer besmettelijk is, loopt u snel risico besmet te raken via bijvoorbeeld herpesuitslag op iemands mond, penis, anus of vagina. Op het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft is de kans op besmetting het grootst. Besmetting kan alleen plaatsvinden bij direct contact.
Het virus verdwijnt nooit meer uit het lichaam. Dus als u ooit besmet bent geraakt met herpes, kan het weer terugkomen als je weerstand niet goed is. Mensen met herpes moeten er rekening mee houden dat ze op zo'n moment weer erg besmettelijk zijn. Ook is het mogelijk, met uw handen, het virus over uw eigen lichaam te verspreiden. Probeer het ontstoken gedeelte dus ook zelf zo min mogelijk aan te raken en was je handen met regelmaat.

Wat zijn de klachten bij Herpes?

Als u geïnfecteerd bent met herpes, kunt u binnen een week de eerste klachten verwachten. De klachten beginnen over het algemeen met jeuk en een branderig gevoel. Dan beginnen er plekjes en blaasjes te ontstaan op de huid en/of slijmvliezen. De plekjes komen vooral op of rond de schaamlippen, de penis of de anus voor. Het komt ook voor dat men zweertjes en blaasjes in de anus of vagina krijgt. Als men anale seks heeft met iemand die herpes heeft, kan er een ontsteking ontstaan in de endeldarm, wat pijn geeft bij het ontlasten en kan leiden tot slijm of bloedverlies.

Hoe lang blijven de klachten van herpes aanhouden?

Na ongeveer 3 weken drogen de blaasjes en zweertjes weer in en verdwijnen, meestal zonder een litteken achter te laten. Het virus is dan het lichaam niet uit, maar trekt zich slechts terug op de uiteinden van de zenuwen en blijft daar totdat de weerstand minder wordt en het virus zich vermenigvuldigt zodat er weer blaasjes en zweertjes ontstaan. Hoe vaak een geïnfecteerd persoon de blaasjes terugkrijgt verschilt enorm. De één krijgt nooit meer last, de ander houdt maandelijks problemen. In de meeste gevallen is de eerste keer het meest hevig.
Jammer genoeg is er nog geen behandeling tegen het virus zelf. Wel is het mogelijk, door middel van medicijnen, de duur van een aanval te verkorten. Voorbeelden daarvan zijn Zelitrex en Zovirax. Deze middelen zijn in het assortiment van de samenwerkende apotheken ( Webshop ) te bestellen.

* Prijs is inclusief BTW.