Zyban

Stoppen met behulp van Zyban


Sinds 1999 is Zyban op de markt. In de VS staat dit middel ook geregistreerd als antidepressivum, maar in Europa staat het middel bekend als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Bij een vergelijkend onderzoek, onder zware rokers, bleek Zyban succesvoller dan nicotinepleisters.

Nadat men gestopt is met roken blijft het lichaam vragen om nicotine en rookgedrag. Dit veroorzaakt onwennigheid en kan een onbehaaglijk gevoel met zich meebrengen. Zyban onderdrukt dit onbehaaglijke gevoel waardoor je de moeilijke beginperiode makkelijker doorkomt. Roken is niet alleen lichamelijk verslavend, juist psychisch kan men zich afhankelijk voelen. Deze psychische afhankelijkheid kan niet volledig worden weggenomen.

De behandeling start nog voordat men gestopt is met roken, zo een 10 dagen voor het stopmoment wordt de behandeling gestart. Een kuur beslaat gemiddeld 7 tot 9 weken.
De eerste 6 dagen neemt u eenmaal daags 1 tablet, voor het resterende deel van de kuur wordt tweemaal daags 1 tablet aanbevolen. Als de patiënt een verminderde werking van de lever of nieren heeft, of een hogere leeftijd heeft, wordt niet meer dan eenmaal daags 1 tablet gedurende de gehele kuur aanbevolen.
De werking van Zyban treedt snel op, echter, het kan enkele weken duren voordat men iets van de anti-rookwerking verneemt.

Zyban bijwerkingen

De bijwerkingen daarentegen treden vrijwel direct op, en zullen over het algemeen na zo'n twee weken weer zijn verdwenen. Mocht u toch hinder blijven ondervinden, raadpleeg dan eerst een arts alvorens te stoppen met de kuur.

De meest gemelde bijwerkingen zijn:
- Droge mond
- Slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Trillen
- Zweten
- Maag en darmklachten
- Smaak stoornissen
- Angst of depressie
- Concentratie verlies

Andere, minder voorkomende, bijwerkingen kunnen zijn:
- Hartkloppingen
- Verhoogde bloeddruk
- Geen eetlust
- Oor suizen
- Wazig zien

Zelden:
- Duizeligheid bij opstaan
- Blozen
- Stuipen
- Bloedafwijkingen

De bijwerkingen die kunnen voorkomen wegen niet op tegen de risico s van het roken. Zeker gezien de korte duur van de kuur (gemiddeld 7 tot 9 weken).
Product
Prijs (incl. artsconsult) *
Product – Prijs (incl. artsconsult) *

Voor risico's en bijwerkingen, lees de bijsluiter of raadpleeg een arts of apotheker.
* Prijs is inclusief de prijs van de apotheek, consult van de arts en BTW.