Zydol (Tramadol)

Opioïde pijnstillersWat zijn opioïde pijnstillers?

Opioïde pijnstillers zijn pijnstillers die invloed uitoefenen op het centrale zenuwstelsel en de hersenen. Voorbeelden van opioïde pijnstillers zijn tramadol, zydol, morfine en methadon. Ze vallen onder de sterke pijnstillers en worden gebruikt als lichtere varianten (paracetamol, aspirine, ibuprofen) de pijnklachten niet verminderen. De pijnstillers zijn verkrijgbaar bij de met Dokteronline.com samenwerkende apohteken in tablet, zetpil, pleister en injectievorm.

Hoe werken opioïde pijnstillers?

Bij pijn wordt er een signaal gegeven via de zenuwen naar de hersenen. De hersenen reageren hierop. Opioïde pijnstillers zorgen ervoor dat het pijnsignaal de hersenen niet bereikt of minder sterk. Het heeft direct effect op het zenuwstelsel. De heftige pijn vermindert of verdwijnt helemaal.

Wanneer opioïde pijnstillers gebruiken?

Door de sterke werking worden opioïde pijnstillers vooral gebruikt bij hevige of chronische pijn. Lichte pijnstillers werken niet voldoende bij deze pijn. Daarom worden in deze gevallen vaak sterkere pijnstillers voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij gewrichtspijn, lage rugpijn, botontkalking of kanker.

Mogelijke bijwerkingen

Opioïde pijnstillers kunnen gepaard gaan met mogelijke bijwerkingen. Veel voorkomend is duizeligheid en misselijkheid. Hoofdpijn, droge mond, zweten en braken zijn verschijnselen die ook voor kunnen komen. Het is mogelijk dat u last krijgt van slaperigheid en slaapstoornissen. Zeer zelden komt het voor dat u last krijgt van stemmingswisselingen, verhoging van bloeddruk en ademhalingsproblemen.

Vaak moet uw lichaam wennen aan de stoffen. Wanneer u langer gebruik maakt van opioïde pijnstillers worden de bijwerkingen wellicht minder sterk.

Verschil opioïde pijnstillers en niet-opioïde pijnstillers

Het verschil tussen opioïde pijnstillers en niet-opioïde pijnstillers is dat niet-opioïde pijnstillers een minder sterke werking hebben. Deze hebben een koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Niet-opioïde pijnstillers verlichten de pijn bij reumatische aandoeningen, jichtaanvallen en lichte pijnklachten. Opioïde pijnstillers worden eerder voorgeschreven bij hevige pijn.

* Prijs is inclusief BTW.