• Beweging
  • Beweging

Veertig en Fit

Geschreven door: Redactie

Laatste update:

Bam, daar is hij dan. De 40 als leeftijd. Misschien had je hem niet zien aankomen of misschien wel, maar bij veel mannen is de veertig een keerpunt in hun leven waarbij de knop echt om moet. Maar dan ook echt.

Zet de knop om

Want zeg nou zelf als je naar beneden kijkt, wat zie je dan? Waarschijnlijk net zoals ik inderdaad niet meer de mannelijkheid waarmee je de tijd van 2Unlimited, DJ Paul Elstak en 2Brothers on the 4th Floor de discotheek onveilig maakte. Maar eerst zie je een half ronde behaarde kleine skippy bal die rond je dertigste is gaan groeien zonder dat je er eigenlijk erg in had.

En wat zie je als je in de spiegel kijkt? Onder mijn ogen zie ik geen gladgestreken huid maar eerder twee redelijke walen onder mijn ogen die zijn ontstaan nadat mijn kinderen geboren werden en daarna eigenlijk nooit meer zijn weg gegaan.

Het leven hakt er na je dertigste redelijk in door werk, kinderen en omdat je lichaam plots denkt niet meer mannelijk te hoeven zijn. Mijn lichaam, en dat van jou waarschijnlijk ook, is na zijn 30e minder testosteron gaan aanmaken waardoor mijn spiermassa af is genomen, het vet is toegenomen en mijn conditie tot onder het nul punt is gedaald. Het lijkt er op dat je lichaam je zegt, “Joh ga jij maar lekker op de bank zitten!”.

Door mijn vreselijk gezonde levensstijl na mijn 30e, die ik dus niet had, kwam ik er dus rond mijn 38e achter dat mijn lichaam er eerder uitzag als een uitgezakte zitzak dan als die adonis met de conditie als een paard die rond de jaren 90 de dansvloer niet af te slaan was. En dat terwijl ik toch echt minimaal 2x per week in de fitness aanwezig was. Probleem was echter dat ik daar meer mijn kaakspieren trainde met gezellig praten dan dat ik mijn andere spieren trainde.

Herken je je in bovenstaande? Dan is het uitzicht op de toekomst van jou als veertiger niet al te best. Dat moet je dus echt wat gaan doen! Probleem is dat de knop om moet!

Bootcamp helpt

Waarschijnlijk plof je ’s avonds na het eten op de bank met weinig zin om te gaan sporten. Echter als je van je buikje af wilt, een betere conditie wilt krijgen en weer vol energie in het leven wilt staan zit er niets anders op dan je levensstijl aan te passen.

Dat betekende in mijn geval dat ik toch echt weer moest gaan sporten. Gelukkig werd ik op de sportschool aangesproken door een trainer die zag dat ik op de fitness apparaten niet echt mijn best deed dus hij vond dat ik toe was aan iets anders. Hij stelde Bootcamp voor. Bootcamp training is, in groepsverband, werken aan je eigen lichaam. Intervaltraining, kracht- en uithoudingsoefeningen, circuittraining, hardlopen en dat altijd buiten, in de frisse lucht.

Er zijn op dit moment diverse sporten waarbij conditie en cardio training goed gecombineerd worden en waarbij de vetverbranding erg hoog is zoals Bootcamp. Denk daarbij aan Crossfit, FunXtion Move it of (ABS)olutely Core. Het is allemaal in groepsverband en met zo’n groep haalt iedereen elkaar over om net even iets extra’s te doen dan anders. Oftewel je gaat tot je uiterste en net nog even stapje verder.

Zelf heb ik wel een Bootcamp-maat gezocht waar mee ik mee rij (of hij met mij) en spreken we één tot twee keer per week af om te gaan sporten. Dit maakt het net even makkelijker om van de bank af te komen, want tja je sportmaat staat op je te wachten.

Stuk fitter

Na 1,5 jaar Bootcamp merk ik groot verschil. Kon in me in het begin zo’n 10x opdrukken, dat gaat nu met gemak zo’n 30 keer. Mijn conditie is er ook veel op vooruit gegaan. Ik kon me 1,5 jaar geleden niet voorstellen dat ik 30 tot 45 minuten hard kon lopen. Dit gaat nu eenvoudig zelfs met zware gewichten die we altijd mee moeten nemen.

Bewuster eten

Naast het sporten zal je ook je voedingspatroon moeten aanpassen, dit betekent niet dat je een dieet moet gaan volgen maar wel dat je beter moet gaan kijken wat je allemaal eet en drinkt. Als je zoals mij frisdrank vervangt door water en de tussendoortjes zoals koeken, snoepjes enzovoorts vervangt door fruit zal je zien dat de kilo’s eerder verdwijnen dan dat ze er bij komen. Die tweede keer opscheppen ’s avonds aan de keukentafel ben ik ook maar mee gestopt en alhoewel je de eerste weken verlangt naar dat tweede bord eten, merk je later dat het meer een kwestie van gewoonte was dan dat je echt nog honger had.

Testosteron

Om je lichaam de kans te geven om te herstellen van het sporten en om je testosteron weer op pijl te krijgen is het goed om naast je aangepaste gezondere eetgewoonte ook je testosteron niveau te verhogen. Het tekort aan testosteron kan aangevuld worden door bijvoorbeeld het gebruik van gel of pleisters. Deze geven via de huid testosteron af, dat via het bloed opgenomen wordt in het lichaam. Je kan daarbij denken aan Androgel of Testopatch. Gebruik van deze pleisters of gel zorgen voor meer spiermassa, minder buikvet en hebben ook een grote invloed op het libido en de seksuele prestaties. Lees van te voren altijd de bijsluiter, zodat je weet of deze middelen geschikt zijn voor je.

Je zult zien dat wanneer je deze gezondere levensstijl aanhoudt je snel weer fit zult zijn.

Start jouw consult